AanmeldenInloggenHomeOver onsContact
Postcode
Brandstof
Straalkm

Veelgestelde vragen

Waarom moet ik met mijn auto naar de garage voor een APK?

De APK (Algemene Periodieke Keuring) is een keuring die wettelijk verplicht is in Europa ter bevordering van de verkeersveiligheid, en ter bescherming van het milieu. Deze keuringsplicht staat beschreven in de Wegenverkeerswet (1994) . In deze wet staat onder andere dat u uw personenauto, driewieler of aanhangwagen jaarlijks of om de twee jaar moet laten keuren.


Wat wordt er allemaal gekeurd tijdens een APK?

Tijdens een APK wordt vooral gekeken of uw voertuig nog veilig genoeg is om verantwoord mee de weg op te gaan. Uw schokdempers, remmen, banden, verlichting, stuurinrichting, wielophanging en carrosserie worden gecontroleerd. Daarnaast zijn milieuaspecten belangrijk. Hoe schadelijk zijn de uitlaatgassen van uw voertuig voor het milieu? Dit wordt gecontroleerd middels de zogenaamde 'viergasmeting'. Ook een roetmeting behoort sinds een aantal jaren tot de standaard keuring voor voertuigen die op diesel rijden. Tot slot wordt gekeken naar het voertuig-identificatienummer, het voertuigbewijs en welke brandstof er gebruikt wordt.


Wat moet ik doen als ik mijn keuringsrapport kwijt ben?

Bent u uw keuringsrapport kwijt en hebt u deze nodig, bijvoorbeeld omdat u bezwaar wilt maken tegen de keuring, dan kunt u bij de RDW een nieuwe aanvragen. Dit kan bij een RDW-keuringsstation of bij een RDW klantenbalie (Zoetermeer en Veendam). U betaalt hiervoor €15,-.


Hoe weet ik wanneer de volgende APK voor mijn voertuig is?

Op de website van de RDW vindt u de regels voor de periodieke keuring. Personenauto's dienen over het algemeen om de één of twee jaar gekeurd te worden. De frequentie hangt onder andere af van de leeftijd van de auto en de brandstof waar deze op rijdt. De RDW stuurt u tevens een jaarlijkse herinneringsbrief voor de APK.


Bij welke garage kan ik terecht voor de APK?

Alle garages en en keuringsstations die RDW erkend zijn, zijn bevoegd om een APK uit te voeren. U herkent erkende bedrijven aan de RDW-sticker.


Hoe vindt ik de goedkoopste APK-tarieven?

Omdat garages en keuringsstations hun eigen tarieven mogen vaststellen, loont het om u te verdiepen in de goedkoopste aanbieder. Via de link 'Vergelijk APK-tarieven' in het linkermenu vindt u eenvoudig de goedkoopste aanbieder bij u in de buurt.


Moet ik mijn voertuigbewijs meenemen naar de APK?

Nee. Sinds 1 maart 2010 is dit bewijs niet meer nodig wanneer u uw voertuig APK laat keuren.


Ik moet mijn Nederlandse auto laten keuren, maar ben hiermee in het buitenland. Wat moet ik doen?

Woont u in het buitenland en bent u in het bezit van een auto met een Nederlandse kentekenplaat, dan dient u deze te laten keuren volgens de Nederlandse APK-regelgeving. In België zijn er instanties die uw auto APK kunnen keuren. Naar verwachting is het vanaf 2011 tevens mogelijk uw auto bij enkele instanties in Spanje te laten keuren.

Bevindt uw auto zich in een ander land, dan dient deze terug te zijn in Nederland ten tijde van de verplichte APK.